Followers

Tuesday, 8 October 2013

Surirumah Oh! Surirumah..



Surirumah sekarang suka buat yang luar biasa. Mungkin kerana zaman telah bertukar. Mungkin juga kehendak diri, dan peredaran masa surirumah sekarang terpaksa jadi luar biasa. Tapi semestinya kalau dah nama pun surirumah, tidak kiralah yang bekerja atau duduk di rumah, yang pasti ada sahaja benda yang nak di buat lebih dari satu. Malah surirumah sekarang dah pandai cari duit lebih. Bukan setakat RM2-RM10 saja hasilnya tapi...ada yang sampai boleh pergi bawa keluarga bercuti. Beli rantai emas dengan duit sendiri. Beli kereta. Beli Rumah. Bukan nak menjatuhkan martabat suami, tapi hakikatnya ini yang berlaku. Dan suami-suami semua harus berbangga. Jangan rasa di pijak kepala ya.

Wah hebat! Memang hebat! Ada juga segelintir sang lelaki yang pelik bila terjadi perkara seperti ini. Kata mereka..."Orang perempuan ni jual apa saja pun laku". Wah bang, ayat tu universal tu. Cuba spesifik kan sikit. Salah sebut melekat kasut tinggi 5 inci kat belakang telinga nanti. "Eh bukan jual 'apa' saja, tapi orang perempuan pandai berniaga. Walaupun berniaga benda yang sama tapi sama-sama tolong". "Berniaga tu kan bagus bang. Sunnah Rasulullah SAW. Lagipun, sumber rezeki utama adalah melalui berniaga. Jadi apa salahnya kami suri-suri rumah ni berniaga tambah pendapatan. Kuranglah beban sang suami nak bayar bil air, bil astro, bayar kereta bulan-bulan, beli pampers susu anak. Kami surirumah ni tak minta apa bang. Modal?? Tak payah risau, air liur kami dah ada dah untuk modal pertama. Kami cuma mahukan......SOKONGAN PADU dari sang-sang suami saja. Suami kata 'ON!!!', kami semua seronok. Bila jiwa isteri seronok, rumah tangga pun bahagia. Pahala besar bang kalau buat hati bini seronok. Betul tak bang?"


Haaa kan saya kata. Kalau dah nama pun perempuan, sang lelaki kata sepatah, kami berpatah-patah. Selalunya jawapan streotype dari cik abang hanyalah..."Ye lah........". Tak pun hanya kepala bergoyang-goyang atas bawah. Yang lagi syahdu...tiada jawapan tapi hanya hembusan asap rokok sambil buat hidung kembang kuncup. Hurmm..Jangan Marah Ya Bang..Ingatlah Orang Tersayang.. :)

Orang Perempuan ni terutamanya bila dah jadi seorang isteri dan ibu, bukan wang ringgit yang kami utamakan. Tapi sokongan, pujian dan kata-kata semangat. Sebut "Minah ni bagus la. Pandai masak. Sedap.". Tak percaya, cuba try tengok. Mesti 'Minah' masak walaupun tak hari-hari tapi setiap kali masak 'Minah' masak menu 5 star. Bukan untuk diri sendiri makan tapi untuk keluarga makan. Bila dah habis masak (Selain dari tangkap gambar masuk dalam Instagram tag di Facebook), masa makan, mesti kami tanya. "Bang, sedap tak. Maaf la ya kalau ada rasa kurang". Betul tak puan-puan??. Kami bukan saja-saja tanya tau, kami nak dengar feedback dan kata-kata pujian sebab...bila lepas dengar kata-kata indah dari suami, kami dapat satu perasaan yang tak dapat di gambarjan. Rasa kuat untuk terus berusaha lebih lagi. Kami faham, orang lelaki ni straight forward. Kalau masin..masin jawabnya. Kalau tawar..tawar juga. Tapi 'cover-cover' la bang..supaya jiwa sensitif kami ni dapat di kawal.

Ok, bertemu lagi pada cerita akan datang. Jenguk-jenguk Facebook saya ya. Boleh lihat di bahagian menu. Sudilah 'LIKE'. Jaga diri semua.

--------------------------------------------

https://www.facebook.com/mamaherdachoccakeMHCC

  
Read More

Monday, 30 September 2013

Assalamualaikum..


Assalamualaikum semua. Terima kasih kerana 'melayan' blog saya. Sudah lama saya tidak menulis dan berkongsi. Al-maklum, tiada alasan lain lagi kalau tak 'b.z body'. Tidak la sesibuk mana, tapi tak tahu nak berkongsi apa. Tetapi selepas saya membaca sebuah buku hasil tulisan Dato' Abdul Jalil Ali berjudul Cendol Pulut Santan Lebih, saya terus jatuh cinta semula untuk menulis. Kata beliau melaui buku tersebut. "Kalau kita beri orang satu idea, mungkin dia akan beri kita dua atau tiga idea. Lagipun bagi idea pada orang bukan keluar modal, cuma keluar air liur!". Ya betul!

Saya menulis kerana saya suka bercerita. Kadang-kadang saya ada cerita yang ingin saya ceritakan tapi tiada siapa yang ingin mendengar, jadi apa salahnya saya menulis dan orang lain baca saja. Siapa yang tak nak baca, takpalah. Yang mula membaca, terima kasih kerana anda sudah tahu 'rahsia' saya. Saya menulis seperti saya bercakap. Ada noktah, ada koma, ada tanda seruan, ada tanda soal. Kalau berborak tu, orang kata macam senapang M16. Tak berhenti melainkan orang lain yang suruh berhenti. Salah satu cara lain supaya hobi bercakap saya ni di teruskan ialah, menulis dan bercerita apa sahaja yang saya alami, saya dengar, saya lihat dan saya baca.

Oleh itu lahirlah blog baru saya ini yang saya namakan sebagai SURIRUMAH LUAR BIASA. Wah tajuk nya memang luar biasa kan. Ada yang tiba-tiba angkat kening tanda pelik bin ajaib. Tak payah nak pelik sangat dik, cerita kita semua lebih kurang sama ja tetapi bila sebut SURIRUMAH. Pelbagai tanggapan telah di labelkan. Kenapa Surirumah Luar Biasa? Jawapan pertama. SAYA SEORANG SURIRUMAH. Jawapan kedua?? Jawapan sama seperti soalan pertama tapi tambah LUAR BIASA dihujungnya. Cerita blog saya ini mungkin lain dari yang lain kerana, surirumah mempunyai cerita yang sangat istimewa. Teruskan membaca, manalah tau dapat menghiburkan hati anda semua. Mungkin juga ada yang menyampah membacanya pun saya terima kerana, tiada cerita yang 'perfect' melainkan ia dari hasil nukilan ikhlas seseorang itu.

SELAMAT MEMBACA..



 
Read More

© 2011 Surirumah Luar Biasa, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena